Home » Wat is bridge

Wat is bridge

Bridge is een denksport, maar ook een spannend en boeiend kaartspel waaraan je veel plezier kunt beleven. Het wordt over de hele wereld gespeeld en is een van de meest populaire kaartspellen ter wereld.

In meer dan 100 landen spelen zo’n 100 miljoen mensen bridge (info Nederlandse Bridgebond).

Jong en oud, mannen en vrouwen, thuis of in clubverband, de spelregels zijn overal hetzelfde en zo kan je ook op vakantie bridgers vinden en het gezellige spel spelen. Bridgen is een teamsport, want je speelt het met een partner. Samen probeer je het beter te doen en slimmer te zijn dan de tegenstanders.

Het spel is steeds weer anders, het is nooit hetzelfde.

Het wordt gespeeld met alle 52 kaarten, die worden rondgedeeld. Iedere speler krijgt in eerste instantie dus 13 kaarten in zijn hand. Dan gaat het eerste deel van het spel beginnen. Via een biedsysteem probeer je je een beeld te vormen welke kaarten je partner in handen heeft om zo in te kunnen schatten of jullie samen betere kaarten hebben dan de tegenstander. Uiteindelijk wordt via het bieden vastgesteld wie gaat proberen om de meeste slagen te maken. Dan gaat het tweede deel van het spel beginnen, het uitspelen. Van uit elke hand wordt een kaart bijgegooid, waarbij de hoogste kaart de slag wint. Als alle kaarten zijn gespeeld kan je zien of je geslaagd bent om de slagen te halen die je van plan was te halen. Dit klinkt allemaal moeilijk en ingewikkeld, maar dat valt allemaal best wel mee.

Elk spel duurt ongeveer 10 minuten. In competitieverband worden meestal 24 spellen per middag of avond gespeeld.

Dat bridge voor jong en oud is volgt wel uit het onderstaande filmpje.